Home » Mršavljenje i dijete » Zaboravite na dosadne dijete! Neka vam vaša DNK otkrije recept za zdravlje

Zaboravite na dosadne dijete! Neka vam vaša DNK otkrije recept za zdravlje

 

DNK analiza je sofisticirana medicinska analiza koja identifikuje promene u hromozomima i genima. Rezultat DNK analize može da potvrdi ili isključi sumnju na određene nasledne bolesti, ukaže na mogućnost oboljevanja u kasnijem životnom dobu ili da savet o tome kako obezbediti zdravo potomstvo.

Takođe, ova vrsta testiranja vam može pomoći da imate svoju dijetu ili da saznate šta je tačno ono što vašem organizmu prija.

Sonja Pavlović

FOTO: LATIF ADROVIĆ

– Dnk dijeta vam može pomoći da se adekvatno hranite. U Dnk je zapisano da li da izbegavate masnu hranu, hranu sa glutenom i da li da pijete mleko bez laktoze. Razrešite i jutarnju dilemu, da li da popijete kafu, zeleni čaj ili sok od pomorandže- objašnjava molekularni biolog i fiziolog dr Sonja Pavlović sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

INSTITUT MOLEKULARNE GENETIKEI GENETSKI INZINJERING, DNK

FOTO: LATIF ADROVIĆ

Ukoliko mislite da se ovaj jutarnji test obavlja na neki težak ili bolan način koji iziskuje da vam se vadi krv, pogrešili ste. Sve što je potrebno je da se uradi jednostavan bris i da se uzme uzorak iz unutrašnjosti usne duplje. Nekoliko sekundi vrtite štapić po ustima i eto!

–  Ja uvek volim da kažem DNK to sam ja! U našoj DNK je zapisano baš sve. Nekada smo mislili da su samo nasledne bolesti zapisane u DNK, ali danas znamo da su skoro sve bolesti ili bar predispozicije za njih zapisane u njoj. Pored toga, vaša DNK sadrži informacije kako treba da se lečite, koji lekovi su vam potrebni i najefektivniji kao i koja doza leka je potrebna- zaključuje  dr Sonja Pavlović sa Instituta za molekularnu genetiku.

Više pogledajte u videu:

Pročitaj još:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!