Home » Savjeti » Tvoja jetra je puna otrova ako osetiš neke od OVIH strašnih simptoma

Tvoja jetra je puna otrova ako osetiš neke od OVIH strašnih simptoma

 

Pored kože, jetra je najveći organ u našem telu i jedan od najvažnijih. Jetra filtrira krv koja onda cirkuliše u drugim organima u našem telu. Zbog toga je od vitalnog značaja da naša jetra bude zdrava i srećna. Problem je u tome što mi ne možemo da vidimo svoju jetru. Kako onda da znamo da li je naša jetra zdrava ili nije? Postoji nekoliko znakova da je vaša jetra puna toksina pa je bolje da rešite problem pre nego što bude prekasno.

1. Otečeni članci i noge

Otečeni članci i noge

Foto: meowgag.com
Kada padnemo, često dobijemo modrice, posekotine i kasnije ožiljke. Vaša jetra nije drugačija. Ako pokušava da se sama zaleči, ožiljno tkivo koje se formira ograničava njenu moć filtriranja. Ako jetra ne može efikasno da filtrira, javlja se portalna hipertenzija usled koje se povećava pritisak u portnim venama. Kao rezultat, noge i članci počinju da nakupljaju višak tečnosti.

Lek: pokušajte da se hranite čistije i da unosite namirnice bogate vlaknima kako biste očistili svoju jetru.

2. Povećanje telesne težine

Povećanje telesne težine

Foto: meowgag.com
Povećanje telesne težine može biti izazvano brojnim razlozima, a naročito lošom ishranom. Međutim, to može biti i znak da se vaša jetra bora. Kada jetra nije u stanju da filtrira sve toksine, ona ih se rešava tako što ih skladišti u masnim ćelijama.

Lek: neka vaša ishrana bude uravnotežena sa što manje prerađenih namirnica.

3. Alergije

Alergije

Foto: meowgag.com
Važno je da se testirate na alergije pre nego što donesete zaključke. Ipak, ako je vaša jetra preopterećena toksinima, neće imati izbora nego da ih pusti u krvotok gde ne bi trebalo da budu. Vaše telo će onda pokušati samo da se reši toksina, što će dovesti do alergijskih reakcija.

Lek: Unosite dovoljno vode kako biste očistili svoj organizam.

4. Žuta koža i oči

Žuta koža i oči

Foto: meowgag.com
Osim ako niste rođeni sa žutom kožom, ovo je jasan znak da vaša jetra nije zdrava. Ovo stanje je poznato kao žutica i nastaje kada jetra više ne može da filtrira bilirubin iz mrtvih crvenih krvnih zrnaca, a vaša koža postaje žuta zahvaljujući žućkastom pigmentu bilirubinu.

Lek: Ako ste pušač, prestanite da pušite.

5. Hroničan umor

Hroničan umor

Foto: meowgag.com
Ako vaša jetra radi prekovremeno kako bi filtrirala sve nezdrave toksine, pre ili kasnije će se umoriti. Kada se to desi, osetićete simptome poput gripa ili ekstreman umor koji traje mesecima. Posao jetre, između ostalog, jeste i pretvaranje glukoze u glikogen koji telo koristi kao izvor energijere. Ako je jetra preopterećena i ne može da napravi glikogen, vašem telu će nedostajati energije.

Lek: Pokušajte da spavate barem 8 sati svake noći kako bi vaša jetra imala dovoljno vremena da se oporavi.

6. Bol u jetri

Bol u jetri

Foto: meowgag.com
Jedan od najočiglednijih znakova da jetra nije zdrava jeste bol u jetri. Zbog veličine jetre, ovaj bol se kreće od tupog do ekstremnog. Jetra se nalazi u gornjem desnom delu abdomena, ispod dijafragme. Bol u jetri je način na koji nam telo govori da ona pati.

Lek: smanjite konzumiranje alkohola kako biste dozvolili jetri da filtrira toksine.

Image source: meowgag.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!