Home » Zanimljivosti » Terapijski psi čine čuda, ali da li zaista vole svoj posao?

Terapijski psi čine čuda, ali da li zaista vole svoj posao?

 

Kada su vremena teška, a zdravlje nije najbolje, za popravak raspoloženja često nema ništa bolje od vlažne njuškice veselog štenca. Međutim, uživaju psi zaista u tome što nam pomažu?

Terapijski psi učestala su pojava u bolnicama i školama, ali mi automatski pretpostavljamo da njima ne smeta to što nam daju emotivnu podršku.

Ako je neko oko toga brinuo, može biti miran. Nova naučna studija pokazala je da psi to obožavaju.

 

Ranija su istraživanja pokazala da je za mentalno zdravlje i opštu dobrobit korisno biti u društvu kućnog ljubimca, ali nismo znali da li idemo predaleko kada ih sa sobom vodimo do bolničke postelje.

Organizacija za zaštitu životinja American Humane sprovela je istraživanje o tome i pokazalo se da terapijski psi ne pokazuju znakove stresa pri izvršavanju svojih zadataka.

 

“Ova studija je jedinstvena po tome što je sprovedena na više mesta. Bilo smo u pet bolnica širom SAD-a, posetili više od stotinu pacijenata s 26 pasa”, rekla je glavna autorka studije Linda Lombardi za National Geographic.

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da psi nisu vični ispunjavanju upitnika, njihova sluz iz njuške testirana je na kortizol, hormon stresa i kod ljudi i kod životinja.

Uzorci dobijeni tokom aktivnosti s decom obolelom od raka upoređivali su se uzorcima pseće sline kada su bili kod kuće.

 

Istovremeno su stručnjaci proučavali i druge pokazatelje nelagode kod pasa, poput lizanja sopstvene njuške ili cviljenja.

Rezultati su bili kristalno jasni. Pokazalo se da su psi savršeno srećni dok prave društvo pacijentima.

Rezultati su objavljeni u časopisu Applied Animal Behaviour Science.

 

izvor: National Geographic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!