Home » Zanimljivosti » Švedska je jedna od najuređenijih zemalja na svijetu i mjesto gdje je mali procenat stanovništva nezaposlen

Švedska je jedna od najuređenijih zemalja na svijetu i mjesto gdje je mali procenat stanovništva nezaposlen

 

Prapostojbina starih Vikinga mjesto je na sjevernoj zemljinoj polulopti koje će vas ostaviti bez daha

Mjesto gdje svi dobro žive

Ako ste se ikad zapitali kako izgleda zemlja koja se nalazi među prve tri najpoželjnije države za život, čija metropola spada u najčistije, a ljudi među najljepšim nacijama na svetu, posjetite Švedsku i osjetite duh njenih prirodnih ljepota i modernih struktura koje se nalaze u idealnom skladu. Tamo ćete upoznati kulturu i način života koji su nam geografski tako blizu, a po mnogo čemu različiti…

abba museum stockholm

Grad koji leži na vodi Prijestonica Švedske, Stokholm, leži na 14 šumovitih ostrva, međusobno povezanih kanalima bistre vode, koja je toliko čista da se u njoj možete i okupati. Takva priroda grada stoji rame uz rame s njegovom arhitekturom, koja je spoj tekovina očuvanih iz perioda od prije više od sedam stoljeća i modernih građevina upečatljivih boja koje se uzdižu pored vodenog prostranstva.


Osjetite duh 13. stoljeća Starovjekovni duh Stokholma istinski se može doživeti u njegovom Gamla stanu, tačnije, starom gradu. Stotinama godina ranije on je bio mjesto poroka i gubilište, ali i prostor na kojem su se održavala raskošna kraljevska vjenčanja. Danas su njegove uske ulice ukrašene restoranima, kafićima i prodavnicama suvenira u kojima se mogu pronaći prepoznatljivi šljemovi i kape Vikinga, poznatih moreplovaca i pljačkaša koji su u srednjem vjeku naseljavali Skandinaviju, vuneni džemperi sa originalnim šarama i lutkice losova, vrste jelena koja je jedan od najvažnijih simbola ove zemlje i zaštićena životinjska vrsta.

best of stockholm

Kraljevska palata

Na samom ulasku u stari grad uzdiže se kraljevska palata, simbol moći švedske kraljevine, na mestu gde je nekad bila tvrđava Tre Kronor. Obavezno posetite i muzej Vasa, u kom je smešten brod „Vasa“, koji je 1628. potonuo s velikim bogatstvom, čim je spušten u more. Sredinom sedamdesetih godina 20. stoljeća izvađen je iz vode i postavljen u zamračenu halu muzeja da jaka svjetlost ne bi oštetila njegovo već propalo drvo.

Hotel od leda

Nedaleko od Stokholma nalazi se nevjerovatan hotel od leda, jedna od svega nekoliko takvih građevina koje postoje u svijetu. Tokom ljetnje sezone zbog visokih temperatura i otapanja on je zatvoren, a tokom zime nekoliko stotina tona leda se prikuplja iz rijeke Torne i pretvara u zidove, prostorije, namještaj… Tako nastaje prava zaleđena zemlja snova, u kojoj nikad ne postoje iste sobe i identičan raspored stvari. U njoj će vas dočekati ljubazni domaćini i pripremiti vam tradicionalne koktele u ledenim čašama, koje će se otapati samo na mjestu na kom prislanjate usne.

Standard o kojem sanjamo

Švedska je jedna od najuređenijih zemalja na svijetu, u kojoj prosječna plaća iznosi oko 3.000 evra i u kojoj je mali procenat stanovništva nezaposlen. Ono što ćete prvo primjetiti jesu savršene saobraćajnice na kojima se ne plaća putarina, a na kojima svaki vozač poštuje pravila, pa prekršaja skoro i da nema. Na svakom koraku nalaze se kontejneri za reciklažu i nećete doživjeti da Šveđanin otpad baci tamo gde to nije predviđeno. Najveći procenat stanovništva jede ekološke mliječne proizvode i gotovo sva javna mesta radnim danima zatvaraju se do devet sati. Zato se nemojte iznenaditi ako posle sedam sati ne budete imali gde da popijete piće jer, kako bi oni rekli, sutra mora da se radi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!