Home » Moja bašta » ROMANTIČAN CVET ZA NAJLEPŠE DVORIŠTE: evo kako da posadite i gajite prelepe frezije (FOTO GALERIJA)

ROMANTIČAN CVET ZA NAJLEPŠE DVORIŠTE: evo kako da posadite i gajite prelepe frezije (FOTO GALERIJA)

 

Unesite u svoju baštu duh romantike, a evo saveta za sadnju i negu frezija!

Foto: Profimedia/ShutterstockFoto: Profimedia/Shutterstock

Romantičan i nežan cvet koji nas podseća na san letnje noći, a evo kako da posadite neverovatne frezije, piše Lepa & srećna.

Frezije još možemo da zovemo i ombre cvet, jer se boje na laticama “tope” od najtamnije na dnu do svetle ka vrhu latice. Ovo je savršen cvet za uklapanje boja u bašti, jer ima raznobojnih varijanti, od crvene, ljubičaste i ružičaste, do bele, narandžaste i žute.

Frezije se razmnožavaju lukovicama. Sadnja lukovice se obavlja u zavisnosti od toga kada želimo da biljka cveta. Lukovice treba saditi u septembru ili oktobru da bi cvetale u februaru ili u novembru – decembru za cvetanje u martu – aprilu. Ako ih zasadite u aprilu cvetaće u avgustu, a ako ih zasadite u junu cvetaće u decembru.

Frezije možete saditi i u saksije,  a vole mesta u umerenoj senci zalivaju se pomalo svakog jutra. Kada počnu mrazevi lukovice frezije izvadite iz zemlje i sačuvajte za sadnju naredne godine. Obezbedite frezijama potporu da se ne bi lomile, a savršene su za rezano cveće jer dugo traju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!