Home » Savjeti » POSLE NJEGA VIŠE NEĆETE JESTI ŠEĆER: evo zašto treba da jedete eritrit koji je pogodan i za anti-kandida dijetu

POSLE NJEGA VIŠE NEĆETE JESTI ŠEĆER: evo zašto treba da jedete eritrit koji je pogodan i za anti-kandida dijetu

 

U današnje vreme zbog ubrzanog načina života, velike količine stresa i nedostatka telesne aktivnosti raste broj hroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti. Konzumiranjem nezdrave i brze hrane koja nam je postala sve više dostupna organizam unosimo veliku količinu šećera koji je izrazito štetan za naš organizam

Kako biste lakše primenili zdraviji način ishrane, konzumirajte namirnice koje imaju niži glikemijski indeks. Tako tradicionalni šećer koji je često prisutan u našoj ishrani možete zameniti eritritom.

 

Eritirit (rritritol) prirodni je šećerni alkohol koji nalazimo u vlaknastim delovima voća i povrća i u fermentisanoj hrani. Eritrit se dobija fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu, a izrazito je probavljiv, jer se već u tankom crevu u potpunosti razgrađuje.

Poput većine šećernih alkohola koristi se kao sredstvo za zaslađivanje, a svojim izgledom i ukusom podseća na šećer.

 

Neke od namirnica koje sadrže malu količinu eritrita jesu gljive, kruške, lubenice, grožđe, vino, soja sos i sir. Glikemijski indeks eritrita ravan je nuli, stoga ne povećava nivo šećera u krvi i zato je pogodan za dijabetičare i osobe koje žele da izgube na težini, a osim toga ne pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju karijes, pa tako čuva vaše zube.

Pogledajte u prodavnicama na police koje su namenjene dijetetskoj ishrani, sigurno ćete naći mnoštvo proizvoda koje sadrže taj slatki sastojak. Još jedna od prednost eritrita jeste ta da podnosi visoku temperaturu i zato je pogodan za kuvanje i pečenje, što je idealno ako želite napraviti laganiju verziju svog omiljenog kolača.

Tekst: A.K.

Izvor: Zadovoljna 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!