Home » nutricionizam » Namirnice koje prirodno snižavaju visok krvni pritisak: Obiluju moćnim mineralima!

Namirnice koje prirodno snižavaju visok krvni pritisak: Obiluju moćnim mineralima!

 

Ovih sedam namirnica bogato je kalcijumom, magnezijumom i kalijumom, koji prirodno snižavaju visoki krvni pritisak.

 

Da biste izbegli visoki krvni pritisak, treba da jedete hranu s niskim procentom soli. Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.
1. Beli pasulj
U pasulju se nalazi značajna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koja blagonaklono deluje na snižavanje krvnog pritiska. Pasulj možete da jedete u obliku variva, od njega praviti čorbe, dodavati ga salatama, ili pripremiti pire.

2. Običan jogurt
Ovaj mlečni proizvod odličan je izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno deluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih preliva za salatu i mesna jela.

3. Kivi
Osim što obiluje vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje je da ga jedete svežeg.

 

 

foto: Shutterstock

4. Breskve
Breskve su mnogima omiljeno letnje osveženje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranjivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete sveže ili od njih pripremite smutije.
5. Banane
S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 posto dnevnih potreba za kalijumom. Ovo egzotično voće odličan je saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate da je bacate. Zamrznite je i od nje napravite ledeni desert.

6. Kelj
Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti u salati ili obaren.

7. Brokoli
Sto grama kuvanog brokolija na pari zadovoljiće 6 posto dnevnih potreba za kalcijumom, 8 posto za magnezijumom i 14 posto za kalijumom. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrštavati u jelovnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!