Home » Kancer » Lek nam je sve vreme ispred nosa: Ubica kancerogenih ćelija raste u svakoj bašti?

Lek nam je sve vreme ispred nosa: Ubica kancerogenih ćelija raste u svakoj bašti?

 

Može izazvati i zdravstvene poteškoće posebno ako se njegova stabljika žvaće.

Snažni borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi da postane i poznati žuti cvet koji se koristi u narodnoj medicini za lečenje raznih bolesti.

 

Širom sveta poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Narcis. Iako ovo otkriće zvuči kao neka pričabajka, čini se kako u njoj ima mnogo istine. Naime, naučnici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u evropskoj vrsti narcisa, “Amaryllidaceae Narcissus”, alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj ćelija tumora, kažu naučnici.

Ćelije tumora posebno su osetljive na redukciju u sintezi proteina.”, objašnjava studija objavljena u naučnom magazinu “Structure”.

PROČITAJTE I:

ČUDO MEĐU VOĆKAMA: Sprečava karcinom, usporava starenje i ne goje!

Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog porekla među kojima je i morfijum (poznat kao lek protiv bolova), kinin (upotreba u lečenju malarije) i efedrin (sredstvo za lečenje plućnih bolesti).

 

Podstiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije ćelija tumora. Veže se uz ribozome koji su odgovorni za sintezu proteina.

 

Istraživanje je sprovedeno belgijskom Univerzitetu pod vođstvom Denisa Lafontejna. Studija je pokazala kako narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvesticu, ako se njegova stabljika žvaće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!