Home » Savjeti » Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna

Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna

 

Kava povećava budnost i koncentraciju, tjera umor te smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, no da biste izvukli najbolje od nje, ne pijte više od četiri šalice na dan

Kofein je najrašireniji prirodni stimulans na svijetu. Postoji u raznim oblicima, ali najčešće ga nalazimo u kavi. Jedna šalica sadrži 100 mg kofeina, ali nutricionistici upozoravaju da ne treba premašiti dozu od 400 mg, dakle četiri šalice crne kave.

– Zbog pretjerivanja često dolazi do predoziranja kofeinom, pa liječnici trebaju biti svjesni mogućeg trovanja kako bi prepoznali i liječili ljude na odgovarajući način – otkriva nutricionistica Sandra Marić Bulat i pojašnjava da jednokratna doza kofeina od 200 mg ne predstavlja rizik za zdrave odrasle osobe, djece i adolescenata.

– Ista količina kofeina ne predstavlja rizik kad se konzumira manje od dva sata prije intenzivne tjelovježbe u normalnim okolišnim uvjetima – ističe nutricionistica.

No da se pozitivni učinci ne bi pretvorili u štetne, stručnjaci savjetuju da ne treba piti više od četiri šalice aromatičnog napitka na dan.

foto: Dreamstime

– Istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija kofeina ima pozitivne rezultate na prevenciju dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti i raka jetre. Umjereno pijenje kave ima i pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje – tvrdi Marić Bulat, koja dodaje da kava može pomoći i kod gubitka kilograma, ali uz opasnost od njihova vraćanja.

– Kofein ima snažno termogeno djelovanje, kojim potiče brzo izgaranje kalorija i tjelesnih masnoća. Ali nakon njegove konzumacije postoji velika opasnost od jo-jo efekta – upozorava nutricionistica.

Još jedna dobra strana kofeina je ublažavanje mukotrpnih glavobolja.

– Prirodni lijek za glavobolju je napitak čiste crne kave s iscijeđenim sokom od pola limuna. Imajte na umu da bi kava trebala biti bez dodataka kao što su šećer ili mlijeko jer tada daje najbolje rezultate – kaže Marić Bulat.

Iako je glavni zadatak kofeina tjeranje umora i poboljšanje mentalnih funkcija, prevelika konzumacija je i više nego štetna.

Pretjerano pijenje dovodi do stanja opijenosti poznatoga kao kofeinizam, koje karakteriziraju nemir, uznemirenost, uzbuđenje, mrmljanje i nesanica. Ti se simptomi jasno preklapaju s mnogim psihijatrijskim poremećajima, upozorava nutricionistica.

Kofein će vas tijekom dana efikasno razbuditi, no taj će se efekt produljiti i na večer, pa je teško zaspati i nećete ispuniti normu od sedam sati prijeko potrebnog sna. Upravo zato trudnice ne bi smjele piti više od dvije šalice kave na dan.

Nutricionistica Sandra Marić Bulat: Energetska pića prepuna su šećera

Za razliku od turske, šalica instant kave sadrži 75 mg kofeina. U čaju nalazimo 50 mg, dok je u limenci kole 30 mg, a jedan Red Bull ima 80 mg kofeina. No treba naglasiti da su energetska pića prebogata šećerom, pa ih treba izbjegavati u širokom luku.

foto: Slavko Midzor/PIXSELLSandra Marić Bulat, nutricionistica

S druge strane, čaj je niskokaloričan, a bogat je kofeinom. Snižava visok krvni tlak i rizik od dijabetesa tipa 2.

TOP 5: Najbolji savjeti za uživanje u jutarnjoj kavi

1. Uz šalicu kave pijte i vodu

foto: 123RF

Kofein iz kave potaknut će izlučivanje čak i one vode koja se nalazi u tragovima, pa ju je važno nadoknaditi. Vodu je dobro piti prije, tijekom i nakon kave.

2. Doza kofeina na pun želudac

foto: 123RF

Pijete li kavu na prazan želudac, zbog visokih razina želučane kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, kronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.

3. Tri šalice dnevno za zdravo srce

foto: 123RF

Najveće smanjenje relativnog rizika od prerane smrti zbog bolesti srca zapaženo je kod ljudi koji piju tri šalice dnevno u usporedbi s onima koji ne piju kavu.

4. Šalica kave je prava doza sreće

foto: 123RF

Veliko istraživanje na 50.000 žena pokazalo je da jedna šalica kave smanjuje rizik razvoja depresije za 15 posto, a dvije do tri šalice dnevno za 20 posto.

5. Bitno je pronaći idealnu dozu

foto: 123RF

Iako se 400 mg kofeina smatra prihvatljivom dnevnom dozom, ne trebaju svi piti toliko kave. Svaki organizam je različit, pa i kofein različito djeluje na svakog pojedinca.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!