Home » nutricionizam » Koliko jaja dnevno vi pojedete? Nutricionista objašnjava koja je PRAVA mera

Koliko jaja dnevno vi pojedete? Nutricionista objašnjava koja je PRAVA mera

 

Volite jaja, ali ne znate koliko biste dnevno smeli da ih pojedete? Ovde saznajte da li imate razloga za brigu!

FOTO:

Prema rečima nutricioniste Kerija Gansa, autora knjige “Male promene u ishrani”, dva jaja dnevno su za prosečnog čoveka sasvim prihvatljiva. Ali, jednu stvar imajte na umu!

– Morate da vodite računa o celokupnoj ishrani, naročito o unosu zasićenih masti. Recimo, dozvoljeno je jesti dva jaja dnevno, to je u redu. Ali, ako volite kajganu i da joj dodate sir, značajno ste povećali unos kalorija i zasićenih masti – savetuje dalje Gans.

Neki ljudi izbegavaju žumanca i misle da time rade dobru stvar za svoje zdravlje, a to baš i nije istina.

– Postoje određeni nutritijenti u žumancetu koje nećete uneti ako jedete samo belanca. Svi vitamini rastopljivi u masti su u žumancetu, pa ako ga izbegavate možda i smanjujete unos masti, ali istovremeno sebi uskraćujete mnoge važne nutritijente – kaže ovaj nutricionista.

Zaključak cele priče je da dozvoljeni unos jaja zavisi od vaše ishrane. Jedno veće jaje sadrži oko 80 kalorija, pet grama masti i šest grama proteina. Prema tome, ukoliko već unosite dovoljno proteina i masti iz drugih namirnica, omlet od pet jaja sa sirom svakako nije dobra ideja. S druge strane, ako slabo stojite sa proteinima, slobodno sebi dodajte još par jaja u ishranu.

(womenshealthmag.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!