Home » Slatki recepti » Idealan kolač kada vam u goste dođe svekrva: Ukusna poslastica, i za posne i za mrsne dane

Idealan kolač kada vam u goste dođe svekrva: Ukusna poslastica, i za posne i za mrsne dane

 

Kolač zvani “svekrvino oko” idealna je poslastica za sve koji vole kombinaciju suve smokve + orasi, ali i kako mu sam naziv kaže, prigodan desert kada vam u goste dođe svekrva. Ko je kumovao nazivu ovog kolača, nismo uspeli da saznamo, ali smo sigurni da nijedna svekrva neće ostati ravnodušna na vaše male poslastičarske tajne.

 

Potrebno vam je: 30 suvih smokava, 16 kašika vode, 300 grama šećera, 250 grama margarina za kolače – može i posni, 300 grama mlevenog keksa – petit, plazma, posni, koji god imate; 100 grama čokolade za kuvanje, 30 polovina oraha i mleveni orasi za valjanje kuglica.
Priprema: Najpre smokvama odsecite vrhove i potopite ih dva sata u vrelu vodu da potpuno omekšaju. Iscedite ih i u svaku suvu smokvu uvucite po jednu polovinu jezgra oraha. Potom rastopite 300 grama šećera sa 16 kašika vode i pustite da ključa 3 minuta. Dodajte margarin, keks i čokoladu pa ostavite da se prohladi. Od ohlađene smese praviti kuglice a u sredinu stavljajte smokve u kojima su jezgra oraha. Oblikovane kuglice potom umačite u rastopljenu čokoladu ili ih uvaljajte u mlevene orahe ili kokos. Ostavite da se stegnu pa onda svaku kuglicu presecite na pola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!