Home » Moda i ljepota » Gubitak suvišnih kilograma u 50-im godinama smanjuje rizik od raka dojke

Gubitak suvišnih kilograma u 50-im godinama smanjuje rizik od raka dojke

Gubitak suvišnih kilograma u 50-im godinama smanjuje rizik od raka dojke

Žene koje izgube 12 suvišnih kilograma smanjuju šansu za trećinu. U studiji je analizirano 61.335 žena starijih od 50 godina, te je istraženo kako gubitak suvišnih kilograma utječe na smanjenje rizika obolijevanja od raka dojke.

Već neko vrijeme naučnici znaju da je pretilost povezana jako sa određenim kancerima, posebno rakom dojke, ali do sada je bilo vrlo malo istraživanja da li pacijenti mogu smanjiti ovaj rizik gubitkom određenog broja kilograma.

Američki naučnici pratili su ove žene 14 godina. One koje su izgubile pet posto tjelesne težine imale su 12 posto manji rizik da obole od raka dojke. Naprimjer, ako je žena visoka 165 centimetara i ima 77 kilograma, gubitak od 3,8 kilograma smanjio joj je rizik od obolijevanja za 12 posto.

Ukoliko su uspjele izgubiti 15 posto tjelesne težine, odnosno oko 11,5 kilograma, rizik se smanjio za 37 posto.

Istraživači vjeruju da masno tkivo ispušta prekomjernu količinu hormona estrogena, za koju smatraju da potiče rast kancerogenih ćelija. Druga teorija je da ljudi su koji su pretili podložniji upalama pri čemu njihovi organi ili tkiva postaju natečeni. Smatraju kako ovaj proces šteti ćelijama DNK, njihovom genetskom kodu i izazivaju razvoj tumora.

Žene koje su učestvovale u istraživanju bile su starosti od 50. do 79. godine, a 59 posto ih je bilo pretilo. Tokom 14 godina, 8.175 žena je uspjelo izgubiti kilograme u tri godine. U narednih 11 godina 3.061 žena je oboljela od raka dojke. Utvrđeno je da su žene koje su se debljale imale veći šansu da obole od agresivnijeg tipa raka.

Udruženja za prevenciju obolijevanja od raka dojke apelovala su na žene starije od 50 godina da rade na gubitku suvišnih kilograma jer je u tim godinama veći rizik od obolijevanja od raka dojke.

izvor: knjigasavjeta.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!