Home » Savjeti » Dr. Gabor Maté: Kako emocije utječu na razvoj bolesti ali i na ozdravljenje

Dr. Gabor Maté: Kako emocije utječu na razvoj bolesti ali i na ozdravljenje

 

Poznati kanadski liječnik tvrdi kako je došlo vrijeme da konvencionalna medicina počne obraćati više pažnje na neraskidivu povezanost uma i tijela.

Kad posjetite svog obiteljskog liječnika, pitat će vas gdje vas boli, poslušati vam pluća i srce, pogledati grlo ili vas poslati na pretrage krvi. Malo koji će vas pitati jeste li sretni ili tužni, puni srdžbe ili sraha.
No sve više medicinskih istraživanja ukazuje na to da emocije imaju veliki utjecaj na naše zdravlje, odnosno na naš imunosni sustav.

Među liječnicima koji su to počeli prepoznavati je i poznati kanadski liječnik dr. Gabor Maté, autor nekoliko popularnoznanstvenih knjiga koje su bile među najprodavanijima u Kanadi. U nedavnom intervjuu, koji je u povodu objavljivanja knjige When the Body Says No dao internetskom portalu www.democracynow.org, dr. Maté je rekao kako su mnogi liječnici zaboravili ono što je u tradicionalnim metodama liječenja poput ajurvede i tradicionalne kineske medicine poznato već tisućama godina – da su emocije važne kako za razvoj bolesti tako i za ozdravljenje.

Na temelju rezultata brojnih medicinskih istraživanja i dugogodišnjeg iskustva u radu s kroničnim bolesnicima u bolnici Vancouver, dr. Maté je među ostalim zaključio kako je naš um u izravnoj i konstantnoj komunikaciji s našim imunosnim sustavom. Kad smo pod bilo kojom vrstom stresa, naš imunosni sustav radi slabije i postajemo podložniji raznoraznim bolestima.

 

 

sensaklub.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!