Home » Savjeti » Da kuća blista: 7 načina da uklonite nečistoću i kamenac u kuhinji

Da kuća blista: 7 načina da uklonite nečistoću i kamenac u kuhinji

 

Prirodni načini čišćenja kuhinjskih aparata će vam pomoći da kuća zablista.

Čista, blistava i mirisna kuhinja je san svake domaćice.

Zbog toga vam u nastavku donosimo trikove i tajne onih malo iskusnijih kako bi vam život u kulinarskom carstvu bio lakši, ali i lepši.

Saznajte kako brzo da uklonite tvrdokornu masnoću sa šporeta i iz rerne, kako da očistite ravnu ploču, a kako rešetke plinskog šporeta, kako da uklonite kamenac sa sudopere i očistite odvode, kao i kako pravilno da očistite frižider da bi on neometano radio, a hrana u njemu ostala duže sveža.

Da vam frižider bude bez mirisa, sudopera bez kamenca, a šporet blistav, možete postići uz malo truda, a hemijska sredstva jakog mirisa nisu neophodna. Potrebne su vam samo namirnice koje već imate u svojoj kuhinji.

 

Očistite rernu bez upotrebe hemikalija

Za čišćenje rerne vam nisu potrebne jake hemikalije neprijatnog mirisa. Pogledajte kako da napravite efikasno prirodno sredstvo za čišćenje.

Ako vam je čišćenje rerne predstavljalo pravu noćnu moru, bilo zbog jakih hemikalija ili tvrdokornih mrlja, probajte sa jednostavnijim prirodnim rešenjem.

Za čišćenje rerne pripremite: sodu bikarbonu, vodu, gumene rukavice, krpu, bočicu za sprej, alkoholno sirće.

Najpre iz rerne izvadite sve rešetke. Zatim napravite pastu, tako što ćete u posudi promešati pola šolje sode bikarbone sa 3 kašike vode. Stavite gumene rukavice i pastom ravnomerno istrljajte rernu, ali ne po grejačima. Ostavite nanesenu sodu bikarbonu da prenoći.

Nakon 12 sati, krpom obrišite osušenu sodu bikarbonu.

U bocu sa raspršivačem stavite alkoholno sirće i poprskajte po rerni. Kada se sjedini sa preostalom sodom, sirće će napraviti penu. Krpom sklonite penu i ponavljajte postupak sve dok još ima ostataka sode bikarbone u rerni. Stavite još vode ili sirćeta na krpu i trljajte dok vaša rerna ne zablista.

 

Kako da lako očistite ravnu ploču na šporetu

Neka vaša staklokeramička ploča zablista kao nova.

Uklanjanje mrlja sa ravne ploče šporeta zaista može predstvljati problem, naročito ako vam iskipi jelo i stvore se tvrdokorne mrlje.

Glavnu ulogu u ovom poduhvatu ima soda bikarbona, a biće vam potrebni i običan deterdžent za suđe, duboka činija, topla voda peškir ili krpa, kao i zaštitne rukavice kako vam soda bikarbona ne bi nagrizla kožu na rukama.

Najpre napunite činiju toplom vodom i dodajte malo deterdženta. Napravite sapunicu i potopite peškir ili kuhinjsku krpu.
Sodu bikarbonu pospite po šporetu. Peškir ili krpu izvadite iz vode i blago je iscedite. Neka ostane vlažna, ali da se ne cedi previše. Natopljenu tkaninu stavite preko ploče posute sodom bikarbonom. Sačekajte oko 15 minuta, a zatim tkaninom oribajte šporet koristeći nakvašenu sodu bikarbonu kao abrazivno sredstvo.

Ostatke sode bikarbone i prljavštine nakon ribanja uklonite običnim sunđerom. Vaša ravna ploča će blistati kao nova!

Ako imate šporet sa komandama osetljivim na dodir, tokom čišćenja izbegavajte to područje zbog senzora.

 

Kako da očistite šporet bez upotrebe hemikalija

Prilikom čišćenja kuhinje, dobar deo vremena i snage oduzima čišćenje šporeta. Teoretski, ovo bi trebalo da se radi nakon završetka pripremanja hrane. Ali, u praksi nisu sve domaćice iste…

Neko nema vremena, ne stiže, neko nema volje da očisti šporet odmah, a neko jednostavno, taj posao obavlja jednom nedeljno.

Ali, kad reši da očisti svoj šporet, svaka domaćica najverovatnije posegne za kupovnim sredstvom za njegovo održavanje. Ali, nema potrebe da svaki put udišemo hemijska isparenja prilikom obavljanja kućnih poslova.

 

Postoji jednostavniji način, uz pomoć kog možete očistiti površinu šporeta, čak i od tvrdokorne masnoće:

Biće vam potrebna domaća pasta sa sodom bikarbonom, (kako pripremiti pastu pogledajte u videu na kraju teksa) i kuhinjski sunđer. Navlažite površinu šporeta toplom vodom, nanesite pastu na njega i ostavite da deluje desetak minuta. Nakon toga šporet prebrišite sunđerom i čistom vodom. To je to. Ništa lakše. Probajte.

Ovu pastu možete koristiti i za održavanje emajliranih šporeta, i šporeta sa ravnom pločom.

 

Kako da očistite rešetku plinskog šporeta bez muke

Brzo i lako se možete rešiti masnih mrlja s rešetke šporeta. Evo kako…

Čišćenje rešetke na šporetu je prava noćna mora za svaku ženu, ali mi vam donosimo jednostavan način kako da se vaš plinski šporet ponovo sija.

 

Više nećete da se nervirate i da provodite sate u čišćenju masnih površina. Za besprekorni sjaj rešetke na šporetu potrebni su vam plastična kesa koja može da se zatvori i amonijak. Ubacite rešetku u kesu, isprskajte amonijakom, zatvorite kesu i ostavite da prenoći.

 

Kako da očistite frižider za samo 15 minuta

Uz dobru organizaciju i naše savete, frižider će vam brzo zablistati.

Znate da morate očistiti frižider pa se psihički pripremate na taj potez.

Morate pronaći vremena, “naterati se” na taj dugotrajan posao? Sada čišćenje frižidera može biti potpuno bezbolan proces i to u samo 15 minuta. Stručnjak za čišćenje i organizaciju Dona Smalin Kupe razradila je detaljan plan kako se uhvatiti u koštac s tim iz minute u minutu, piše Today. Ukupno: 15 minuta!

Za jedan minut

Napunite veću posudu s toplom vodom i malo deterdženta za pranje posuđa. Voda ne sme biti vruća jer mogu popucati plastični delovi u frižideru, tvrdi Dona. Dok se puni voda, očistite sudoperu i površinu blizu frižidera da imate gde da stavite stvari i privucite smeće bliže sebi. Uzmite dve krpe od mikrovlakana, jednu za pranje, jednu za brisanje.

– Pre nego otvorite vrata hladnjaka, budite sigurni da nećete očistiti baš svaki centimetar frižidera, zato se bacite na velike površine, poručuje Dona.

Za šest minuta

Počnite s gornjom policom i bacajte u smeće što je pokvareno i nećete jesti. Ako ste u nedoumici treba li nešto baciti ili ne, samo odložite sa strane, vratićete se na to. Prazne posude stavite u mašinu za pranje posuđa. Sve s jedne strane police prebacite na drugu. Očistite i slobodnu stranu police i sa strane. Ako imate neke tvrdokorne mrlje namočite je sapunicom i ostavite da deluje dok vi čistite dalje. Obrišite suvom krpom očišćenu površinu i sada sve prebacite s te police na očišćeni deo. Ponovite postupak na drugoj strani police. Nastavite tako sa svakom policom.

Za pet minuta

Izvucite fioku za povrće. Sve što nije propalo stavite na pult, a ono što više nije za jelo bacite ( ili stavite za kompost za biljke). Krpom od mikrovlakana prebrišite pregradu i isperite. Vratite unutra povrće  i ponovite s drugom fiokom.

Za dva minuta

Bacite sve što više nije sigurno za jelo iz vrata. Očistite pregrade iznutra i spolja s krpom te potom prebrišite suvom. Kada vam se zaprlja mokra krpa, isperite je. Nemojte prljavom čistiti pregrade i razmazivati nečistoće.

Za jedan minut

Zatvorite vrata frižidera i prebrišite ih s mokrom krpom od mikrovlakana s prednje strane, posebno područje oko ručke koje se najčešće i najviše zaprlja.

I to je to. Isperite krpe koje ste koristili, izlijte tečnost za pranje u sudoperu i posudu stavite u mašinu za pranje posuđa da se opere s praznim posudama koje ste ranije stavili unutra.

 

Kako da odstranite kamenac sa sudopere

Evo trikova da vam elementi od nerđajućeg čelika ponovo zablistaju.

Loša strana sudopere od nerđajućeg čelika su beli tragovi kamenca. Pranje deterdžentom i brisanje vlažnom krpom posle pranja posuđa će ja održati čistom, ali kamenac od vode, tragovi masnoće i uporne mrlje od hrane na kraju zahtevaju ozbiljniji pristup, piše howtoclenathings.com.

Zato vam predstavljamo efikasan, ali i jednostavan način čišćenja sudopere nakon čega će vaša kuhinja zablistati.

1. Prvo, isperite celu sudoperu vodom. Ispiranje čini dve važne stvari: voda briše površinsku prašinu i rastresite ostatake hrane i stavlja vlažni sloj preko površine od nerđajućeg čelika kao podlogu za sodu bikarbonu.

2. Pospite sodu po celoj sudopreri. Očistite obod sudopere i slavinu. Soda bikarbona je sjajan način da se očisti sudopera od nerđajućeg čelika, jer je dovoljno gruba da može da skine ostatke od kamenca i ostatke hrane. I zato što je to prehrambeni proizvod, ne morate da brinete da će ostaci jakih hemikalija doći u kontakt sa sudovima.

 

3. Oribajte sudoperu četkom sa mekšim dlakama. Možete koristiti dve četke, jednu sa većom površinom za lakše čišćenje, a drugu manju za detalje poput slavine. Stara četkica za zube vam takođe može pomoći za čišćenje ivica i slavine, ali i rešetkice za odvod koja se nalazi u sudoperi.

4. Nakon što ste završili ribanje, u bocu sa raspršivačem sipajte sirće i isprskajte po sudoperi. Sirće i soda bikarbona će zapeniti kada dođu u kontakt jedno sa drugim. Neke studije pokazale su da ova kombinacija može da neutrališe čak i do 99 odsto bakterija i 80 odsto virusa, ali i kiselost sirćeta utiče na otpuštanje alkalnog kalcijuma što ga zaista čini sjajnim za čišćenje nerđajućeg čelika sudopere. Posebno naprskajte i rešetkicu za odvod koja sadrži najviše bakterija, jer se u njoj skupljaju ostaci hrane u toku pranja suđa.

 

5. Isperite sudoperu vodom trljajući krpom ostatke sirćeta i ode bikarbone. Kada završite ispiranje vaša sudopera bi trebalo da bude prilično sjajna. Ukoliko niste zadovolni sjajem sudopere možete je dodatno ispolirati pamučnom krpom na koju ste stavili malo maslinovog ulja.

 

Kako da očistite odvod bez upotrebe hemikalija

Za čišćenje odvoda sudopere vam nisu potrebne opasne hemikalije neprijatnog mirisa.

Ako primetite da vam voda slabije otiče iz sudopere, problem možete rešiti i pomoću namirnica i preparata koje već imate u kući.

Kvasac

Dva paketića živog kvasca će rešiti problem. Samo pustite kvasac da teče niz odvod, sačekajte malo, sipajte i malo soli, a onda za tim sipajte čašu vrele vode. Sačekajte 45 minuta, pa sipajte još jednu čašu vrele vode.

Soda bikarbona i sirće

Ova mešavina dovodi do hemijske reakcije koju možete iskoristiti da očistite odvod. Odnos sode bikarbone prema sirćetu treba da bude 1:2. Kad sipate ovo u odvod, počeće da šišti, sačekajte desetak minuta, pa isperite vrelom vodom. Ako voda i dalje ne otiče normalno, ponovite ceo proces.

Tečnost za sudove

Odvod u kuhinji vam verovatno stvara problem zbog masti koja se nagomilala negde niz cevi, a tečnost za sudove je napravljena da uklanja masnoće. Sipajte dosta tečnosti u odvod, a za njom sipajte dosta ključale vode.

Sok od limuna i soda bikarbona

Nakon ovoga će vam odvod biti funkcionalan i mirisan, a pritom je rešenje mnogo zdravije po vas od hemikalija koje se inače koriste za čišćenje odvoda. Odnos limuna i sode neka bude pola-pola, sipajte je u odvod, i pustite par minuta da peni pre nego što isperete vrelom vodom.

 

 

Izvor: nadlanu.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!