Home » Savjeti » Čudesna gujina trava: Protiv šećerne bolesti i niskog pritiska, čisti jetru i popravlja raspoloženje

Čudesna gujina trava: Protiv šećerne bolesti i niskog pritiska, čisti jetru i popravlja raspoloženje

 

Ova biljka je prvo davana kao antidepresiv, a kasnije su otkrivena njena izvanredna dejstva na jetru. Upotrebljava se i za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za lečenje hemoroida.

Sikavica, poznata i pod imenom gujina trava ili šareni čkalj, beli stričak, gospin trn, divlji artičok, magareća salata, osljebad, ošebalj, šarena badeljka je malo poznata biljka sa mnogo imena, ali i mnogobrojnim lekovitim dejstvima, prenosi Lisa.rs.

 

Ova biljka (Silybum marianum) ima snažno detoks delovanje i upotrebljava se za čišćenje jetre. Budući da je reč o organu koji metaboliše sve otrove u telu, efekat će biti i dobro raspoloženje – ako se dobro pobrinemo za jetru, ona će znati da nam uzvrati.

 

Gujina trava je, naime, prvo i davana kao antidepresiv, a kasnije su otkrivena njena izvanredna dejstva na jetru. Jedinjenje koje se nalazi u gujinoj travi se zove Sylimarin i može se pod tim nazivom i kupiti u apotekama kao pomoćno lekovito sredstvo.

 

Osim što čisti jetru, ova biljka se u narodu upotrebljava i za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za lečenje hemoroida, a od gujine trave spremaju se i čajevi protiv niskog pritiska, za jačanje imuniteta, bolji apetit, protiv morske bolesti.

 

Kontraindikacije: Ako uzimate neke druge lekove morate se posavetovati sa svojim lekarom jer sylimarin pomaže razgradnju lekova te se može desiti da dejstvo vaše terapije bude umanjeno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!