Home » Savjeti » Crvena hrana je pravi čuvar zdravlja: Leči dušu i telo, oporavlja ceo organizam!

Crvena hrana je pravi čuvar zdravlja: Leči dušu i telo, oporavlja ceo organizam!

 

Ovo se dešava jer receptori za ukus rade zajedno sa receptorima za vid, što znači nije samo ukus bitan, već i izgled.

 

Možda ćete se iznenaditi, ali ispostavilo se da se vrednost hrane ne meri samo po vitaminima, već i po njenoj boji. Štaviše, čak i osvetljenje u kuhinji može uticati na hranljivost namirnica.

 

Ovo se dešava jer receptori za ukus rade zajedno sa receptorima za vid, što znači nije samo ukus bitan, već i izgled. Povrće dakle, ne čini korisnim samo sadržaj vitamina, več i njegova boja. Zbog toga će, konzumacije hrane određene boje, pomoći da zadržite mladnost, lepotu i zdravlje još mnogo godina.

 

Svetla jela povećavaju apetit. Zato nije ni čudo što kuvari koriste razne boje u dekorisanju jela. Ispostavlja se da je ova raznolikost važna za naše zdravlje. Različiti fitonutrijenti, supstance koje imaju blagotvorno dejstvo na telo, nalaze su u hrani različitih boja.

 

 

foto: Shutterstock

Crvena boja će pomoći cirkulaciju

 

Crvena boja pojačava cirkulaciju krvi, povećava tonus mišića i to puni telo energijom, stimuliše vas da ostvarujete ciljeve, daje vam hrabrost, snagu i samopouzdanje. Crvena hrana se bori protiv depresije i stimuliše rad nadbubrežne žlezde.

 

 

foto: Shutterstock

Crvena boja leči anemiju

 

Takođe je dobra za ljude koji pate od anemije i za one kojima je uvek hladno. Ako ste veomao umorni, crvena hrana će vam pomoći da se vratite u normalu. Crveno voće i povrće jača imuni sistem, poboljšava probavu i čisti telo od toksina.

 

 

foto: Shutterstock

Crvena boja štiti vaše srce

 

Ovo se dešava zbog likopena, koji se nalazi u paradajzu čiliju i smanjuje rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti i raka prostate. Ovo povrće svoje korisne sposobnost zadržava i tokom termičke obrade, čak ih i pojačava.

 

Dodajte više višanja, brusnica, šljiva, crvenog luka, rotkvica, malina i jagoda u svoju ishranu i ubrzo ćete videti pozitivne promene u zdravlju. Crvena hrana takođe sadrži gvožđe koje je potrebno kako bi se formirala crvena krvna zrnca i obezbedila energija za ćelije.

 

Crvena hrana će vam pomoći da imate lepši pogled na svet, smiriće vas ili zagrejati. Isto tako, crvena hrana je bogata vitaminom C koji jača imunitet, pomaže protiv virusnih infekcija i ima blagotvorno dejstvo na kožu.

 

(Stil.kurir.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!