Home » Savjeti » AKO OVAKO SPAVATE, RIZIKUJETE DA SE OPASNO RAZBOLITE: spavanje ukazuje da li ćete dobiti tešku bolest

AKO OVAKO SPAVATE, RIZIKUJETE DA SE OPASNO RAZBOLITE: spavanje ukazuje da li ćete dobiti tešku bolest

 

Način na koji spavate, odnosno strana na kojoj se uglavnom uspavate, ukazuje da li ćete u starosti dobiti Alchajmerovu bolest, piše Lepa & srećna.

Demencija je oboljenje od koje pati sve više ljudi širom sveta, a oblik u kojem se najčešće ispoljava je AlchajmerIstraživanja pokzuju da osobe koje spavaju na leđima ili na stomaku imaju veći rizik da obole od demencije starosti.

Spavanje na boku po navodima istraživanja smanjuje rizik od ovog oboljenja, jer ovakav položaj tela pomaže mozgu da izbaci toksine i štetne hemikalije. Prema istraživačima spavanje na boku smanjuje rizik i od Parkinsonovog oboljenja i štiti telo od drugih neuroloških tegoba.

Izvor: Lepa & srećna

KOLIKO SMETE DA PIJETE PARACETAMOLA DNEVNO: prekoračenje ove doze može biti smrtonosno

Paracetamol i ibuprofen se najčešće koriste za suzbijanje bolova, a evo koju dozu nikako ne smete da pređete, piše Lepa & srećna.

Paracetamol funkcioniše tako što reguliše signale za bol koji dolaze do mozga. Često se koristi za ublažavanje bolova različite vrste, kao i za regulisanje tegoba kod gripa i za snižavanje temperature. Uzimanje više paracetamola od dozvoljene doze može ugroziti ceo organizam, a naročito je opasan po zdravlje jetre.

Dozvoljena dnevna doza paracetamola od 500 mg za odrasle je 1 do 2 tablete 3 do 4 puta dnevno, pri čemu ne smete da prekoračite dozu od 4 grama (8 tableta) u toku 24 časa. Razmak između uzimanja tableta treba da bude oko 4 sata. Paracetamol nikako ne treba da pijete na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom. Pre davanja paracetamola deci mlađoj od 12 godina proverite dozu sa lekarom,  a lek se ne preporučuje deci mlađoj od 6 godina, već davanje sirupa. Nikako ne kombinujte paracetamol sa drugim lekom bez konsultacije sa lekarom.

Izvor: Lepa & srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!