Home » Savjeti » 7 popularnih kombinacija hrane koje uništavaju vaše zdravlje

7 popularnih kombinacija hrane koje uništavaju vaše zdravlje

 

Čak i dete zna da će konzumiranje pasulja i gaziranih pića dati neočekivane rezultate. Međutim, postoji i niz drugih kombinacija hrane koje lošu utiču na naš digestivni sistem i čak mogu dovesti do toga da se razbolite. Evo kojih sedam kombinacija hrane treba izbegavati po savetima nutricionista ako želite da sačuvate zdravlje digestivnog trakta, ali i celog organizma.

#1

Foto: meowgag.com
Kada nemamo vremena, sendvič na brzinu će završiti posao. Ako jedete sendvič sa sirom uz kafu, pozdravite se sa svim zdravim svojstvima sira. Prosti ugljeni hidrati iz hleba sprečavaju pravilno varenje kalcijuma i njegov dobar uticaj na nervni i kardiovaskularni sistem. Štaviše, ako na to dodate instant kafu, nećete imati nikakve koristi po zdravlje.

Savet: Ako volite sendvič sa sirom, barem zamenite kafu belim ili zelenim čajem.

#2

Foto: meowgag.com
Ovo je veoma popularna kombinacija za letnju salatu. Međutim, poslednja istraživanja su pokazala da kombinacija ovog povrća remeti biohemijske puteve u organizmu. Ovo dovodi do okoštavanja i oticanja, a vitamini iz povrća se neće dobro svariti.

Savet: Jedite krastavac i paradajz odvojeno. Na primer, danas napravite salatu od paradajza i zelenog lisnatog povrća, a sutra salatu sa krastavcima.

#3

Foto: meowgag.com
Ko može odoleti šnicli sa pomfritom? Nažalost, ovo nije dobra kombinacija. Za varenje skroba su potrebne alkalne digestivne tečnosti, a za varenje mesa kisele. Kada se našu zajedno u želucu, dovode do gorušice, podrigivanja, gasova i drugih problema.

Savet: Kao prilog uz meso služite povrće bez skroba – šparglu, brokoli, karfiol, boraniju ili tikvice.

#4

Foto: meowgag.com
Isto važi i za pastu sa mlevenim mesom. Pljuvačne žlezde luče ptialin i amilazu, koji pretvaraju skrob iz paste u proste šećere. Kada prosti šećeri prekriju proteine iz mesa, stvara se opasna hemijska kombinacija koja može da dovede do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Savet: Jedite pastu kao odvojeno jelo. Birajte pastu od durum pšenice i kombinujte je sa biljnim sosevima.

#5

Foto: meowgag.com
Ovo je jedna od omiljenih kombinacija još od fakultetskih dana. Svi vole da jedu slane orašaste plodove dok piju pivo. Međutim, preslana hrana ne samo što je nezdrava sama po sebi, već pojačava dehidraciju i povećava šanse da naručimo još jedno pivo.

Savet: Kada konzumirate alkohol, redovno pijte vodu kako biste izbegli da dehidrirate.

#6

Foto: meowgag.com
Kiselo voće usporava rad digestivnog sistema, naročito ujutru. Osim toga, ananas sadrži bromelain, kompleks enzima koji može da dovede do intoksikacije kada se kombinuje sa mlečnim proizvodima.

Savet: U mleko dodajte suve kajsije ili šljive umesto ananasa.

#7

Foto: meowgag.com
Ova kombinacija je naročito popularna među slebdenicima zdrave ishrane, jer je hranljiva i laka za pripremu. Međutim, neki nutricionisti veruju da voće, naročito ono slatko, treba posebno konzumirati. Ono duže ostaje u telu i usporava varenje naročito kada se konzumira sa drugom hranom. Što se mleka tiče, bolje je da ga odvojeno konzumirate.

Savet: Neka vam banane budu užina između glavnih jela.

Image source: meowgag.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!