Home » Savjeti » 6 lakih japanskih vežbi za dug život za koje ne morate ni ustati iz kreveta

6 lakih japanskih vežbi za dug život za koje ne morate ni ustati iz kreveta

 

Japanski učitelj i trener aikida Katsuco Niši bio je veoma slab dečak i doktori su rekli roditeljima da će umreti pre nego što napuni 20 godina. Kako bi mu poboljšali zdravlje, roditelji su ga poslali u budistički manastir. Tamo je proveo 3 godine učeći razne tehnike meditacije i mačevanja. Tražeći i dalje druge načine da poboljša svoje zdravlje, Katsuco je pročitao mnogo savremenih knjiga modernih doktora, kao i drvevna prednja istočnjačke i evropske medicine. Na kraju svega, objavio je sopstveni rad u kome je predstavio svoje metode za jačanje tela. Rad je objavljen 1927. godine, kada je autor imao 44 godine. Pozivamo vas da se upoznate sa Katsuco sistemom, koji je stekao puno pristalica širom sveta od kako je prvi put objašnjem pre 90 godina.

Pravilo #6 Jaka leđa

Pravilo #6 Jaka leđa

Foto: brightside.me
Kao što svi znamo, kriva kičma može da uzrokuje različite probleme sa vitalnim organima. Zato je veoma važno da kontrolišete položaj tela tokom dana, ali i noći. Katsuzo tvrdi da održavanje prave kičme čini da budemo 2 cm viši i pozitivno deluje na organe za varenje i sistem za cirkulaciju.

Pravilo #5 Čvrsti valjak umesto jastuka

Pravilo #5 Čvrsti valjak umesto jastuka

Foto: brightside.me
Japanci veruju da je skolioza vrata jedan od prvih znakova da će osoba imati kraći životni vek. Dok tokom dana možemo da kontrolišemo položaj glave, to je noću ipak teže. Zato Katsuzo preporučuje da koristite čvrst jastuk ili valjak i postavite ga na 3. i 4. vratni pršljen. U početku će vam biti neudobno da ležite na valjku, pa ga umotajte u nekoliko slojeva tkanine, a onda uklanjajte jedan po jedan.

Pravilo #4 Vežba zlatna ribica

Pravilo #4 Vežba zlatna ribica

Foto: brightside.me
– Lezite na leđa na ravnoj površini.

– Neka vam stopala budu pod pravim uglom u odnosu na telo i nožne prste gurajte ka licu.

– Petu leve noge istegnite ka napred, a levu ruku nagore bez podizanja sa poda. Ponovite vežbu sa desnom petom i rukom. Ponavljajte vežbu 2 minuta.

– Ukrstite šake iza glave na 3. i 4. vratnom pršljenu. Skupite noge, a topala okrenite na stranu. Pomerajte stopala levo i desno tako da m telo vibrira. Ponovite vežbu 2 minuta.

Pravilo #3 Poboljšanje kapilarne cirkulacije

Pravilo #3 Poboljšanje kapilarne cirkulacije

Foto: brightside.me
– Lezite na ravnoj i tvrdoj površini.

– Stavite valjak između ispod 3. i 4. vratnog pršljena.

– Podignite ruke i noge, blago savijte u laktovima i kolenima i opustite se koliko je moguće.

– Protresite ruke i noge. Ponavljajte vežbu 1-3 minuta.

Pravilo #2 Spojite dlanove i stopala

Pravilo #2 Spojite dlanove i stopala

Foto: brightside.me
Početni položaj: lezite na ravnoj i čvrstoj površini i stavite valjak ispod 3. i 4. vratnog pršljena. Savijte kolena ne podižući ih od poda i spojite stopala. Ponovite vežbu 10 puta. 

1. Spojite dlanove i gurajte prste jedne ka drugima. Ponovite gurajući cele dlanove. Držeći dlanove spojene, podignite ruke i onda ih stavite ponovo na solarni pleksus.

2. Stavite dlanove (koji su i dalje spojeni) iza glave, bez menjanja njihovog položaja. Onda ih ponovo vratite na solarni pleksus.

3. Stavite dlanove (koji su i dalje spojeni) na solarni pleksus i pomerajte ih ka nogama. Pomerajte ruke napred i nazad od grudi ka preponama 10 puta. Onda podignite spojene ruke da budu pod pravim uglom u odnosu na grudi, pomerijte ih ka nogama i onda ih stavite iza glave.

4. Vratite ruke na solarni pleksus, podignite ruke i pomerajte noge napred-nazad, držeći stopala spojeno.

5. Kombinujte pokret rukama i nogama. Ako osetite bol, smanjite broj ponavljanja. Vratite se u početni položad i odmorite sa zatvorenim očima 10 minuta.

Pravilo #1 Vežba za kičmu i stomak

Pravilo #1 Vežba za kičmu i stomak

Foto: brightside.me
Početni položaj: Sediti prekrštenih nogu, ispravite se i malo opustite ramena. Svaku vežbu ponovite 10 puta. Nakon svake vežbe uradite sledeće: Istegnite ruke ispred sebe, pod pravim uglom u odnosu na pod. Okrenite gravu nalevo i pogledajte preko ramena. Isto uradite sa desnom stranom. Ponovite vežbu sa podignutim rukama.

1. Pomerajte ramena gore-dole bez menjanja položaja ramena.

2. Vratite ruku u početnu položaj i blago savijte glavu ka levom, pa ka desnom ramenu.

3. Stavite ruke na stopala i podignite glasvu, istežući bradu.Onda spustite glavu tako da vam brada dodirne grudi.

4. Raširite ruke, držeći ih paralelno sa podom i savijte laktove. Spojite ruke ispred lica, pogrbite leđa i dodirnite grudi bradom. Onda raširite ruke, spojite lopatice, ispravite leđa, zabacite glavu i ostanite u ovom položaju 7 sekundi.

5. Vratite se u početni položaj i ponovite prvu vežbu. podižući ramena kada udišete i spuštajte kada izdišete.

6. Ostanite u početnom položaju vežbe za stomak i leđa, savijte se levo i desno, stežu
i opuštajući stomak 10 minuta.

Katsuco Niši je bio siguran da sve što je potrebno da budemo zdravi leži u nama. Samo moramo prestati da budemo lenji i iskoristimo dragocene izvore koje imamo.

Image source: brightside.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!