Home » Savjeti » 11 najgnusnijih laži o zdravoj ishrani na koje treba potpuno da zaboravite (pašće vam vilica na pod kada vidite broj #8)

11 najgnusnijih laži o zdravoj ishrani na koje treba potpuno da zaboravite (pašće vam vilica na pod kada vidite broj #8)

 

Oni koji brinu o svom telu, često pokušavaju da zamene štetne namirnice za zdrave. Ali u velikom broju slučajeva, ova zamena ne vodi vas ni blizu zdravoj ishrani. Ovo je lista pravila koje bi bilo bolje da ignorišete ako želite da jedete “čistu” hranu.

1. Kutija soka od jabuke je zdrava zamena za Koka Kolu

Kutija soka od jabuke je zdrava zamena za Koka Kolu

Foto: depositphotos.com
Sok od jabuke izgleda tako nevino, da lako poverujemo da je zdravije od “štetne Koka Kole”. U stvari, sok od jabuke sadrži nekoliko kalorija više nego Koka Kola. Ako vam je zaista stalo do ishrane ili dijete, pijte čistu vodu.

2. Suvo voće je najbolja užina

Suvo voće je najbolja užina

Foto: depositphotos.com
Proces sušenja čini da voće izgubi do 80 % svojih vitamina i antioksidanata. To znači da ste bolje uzeli par svežih voćki. Suvo voće je takođe opasno jer neki proizvođači dodaju slatki sirup u njih i na taj način smanje korist još više.

3. Kokice nisu zdrave

Kokice nisu zdrave

Foto: depositphotos.com
Naučnici su dokazali da su kokice u mešavini sa toplim vazduhom veoma korisne. Šolja kokica sadrži skoro duplo više antioksidanata, koji se nazivaju polifenoli, od bilo kog voća ili povrća. Takođe, sadrže vlakna koja su dobra za vaše zdravlje. Naravno, ne treba pojesti veliku količinu, ali su odlične kao grickalice.

4. Sir je najveći neprijatelj onima koji su na dijeti

Sir je najveći neprijatelj onima koji su na dijeti

Foto: depositphotos.com
Većina dijeta nalaže da se ne konzumira sir, jer sadrži masti i kalorije. Međutim, možete ga jesti i u najstrožijim dijetama, jer ima više kalcijuma nego većina drugih proizvoda. Takođe sadrži linolnu kiselinu koja sprečava nakupljanje masti i pomaže da izgubite na težini.

5. Alkohol je opasan u bilo kojoj dozi

Alkohol je opasan u bilo kojoj dozi

Foto: depositphotos.com
Mitovi o zdravoj ishrani nalažu da se alkohol potpuno izbaci iz života. Međutim, vino ima i korisne elemente. Na primer, crveno vino sadrži mnogo polifenola koji su odlični za vaše krvne sudove. Ne zaboravite samo da se držite jedne čaše, što je dovoljno.

6. Proizvodi bez masti su zdraviji

Proizvodi bez masti su zdraviji

Foto: depositphotos.com
Neki ljudi koji su na dijetama, konzumiraju hranu koja je bez masti – što može biti kaloričnije od običnih proizvoda. Ako se otarasite masti, morate ga zameniti za nešto drugo. Pored toga, takva hrana sadrži manje vitamina i korisne elemente. Na primer, svi mlečni proizvodi sadrže vitamine rastvorljive u mastima D, E, A i K. Zbog toga kad nema masti – nema ni vitamina.

7. Med umesto šećera

Med umesto šećera

Foto: depositphotos.com
Svako zna da je šećer loš za figuru i vaše zdravlje, pa se odlučite za med. U stvari, to je mnogo kaloričnije nego šećer. Razlika nije velika, ali svakako nećete gubiti na težini ako se odlučite za med.

8. Sveže povrće je zdravije od kuvanog

Sveže povrće je zdravije od kuvanog

Foto: depositphotos.com
Ispostavilo se da je neko kuvano povrće bolje nego sveže. Na primer, kuvana šargarepa sadrži više karotenoida, dok kuvani ili na pari paradajz ima više likopena, što je dobro za vaše zdravlje. To ne znači da treba da jedete samo kuvano, ali nemojte biti u žurbi da ga odbacite.

9. Zdrava ulja čine hranu ukusnijom

Zdrava ulja čine hranu ukusnijom

Foto: depositphotos.com
Kokosovo, laneno, bundevino ulje… sve je to zdravo za ljude i koristi se na svakodnevnoj bazi. Međutim, može biti pomalo opasno. Laneno ulje postaje otrovno kada se zagreva, zbog velike količine nezasićenih kiselina. Neka ulja treba konzumirati samo sirova.

10. Soja sos je zdrava zamena za so

Soja sos je zdrava zamena za so

Foto: depositphotos.com
Nutricionisti savetuju da izaberete soja sos umesto soli. Međutim, samo jedna poseta kineskom restoranu može dovesti do potrošnje nekoliko dnevnih doza soli, a da niste ni primetili. Bolje dodajte malo soli, nego da verujete u takvu zamenu.

11. Smete jesti suši dok ste na dijeti

Smete jesti suši dok ste na dijeti

Foto: depositphotos.com
Čak i oni koji prate potrošnju ugljenih hidrata, nekako vole da naruče suši u restoranima, smatrajući je zdravom alternativom za druga jela. U stvari, porcija rolni lososa sadrži više ugljenih hidrata nego hamburger. Ako želite da smršate, treba da se odlučite za nešto manje štetno.
Image source: depositphotos.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

error: Zaštićen sadržaj. Zabranjeno kopiranje!